Studiecoaching

Studeren is niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar sommige leerlingen fluitend door hun studiejaren fietsen, gaan anderen telkens opnieuw de strijd aan voor een zesje. In mijn werk als docente heb ik veel jongeren zien struggelen tijdens hun studie. Ik vond dat moeilijk om te zien en wilde graag helpen. Maar als docent kom je helaas de tijd tekort om ieder individueel goed te kunnen begeleiden met het “leren leren”.

Mijn missie is dat iedereen op een op een prettige manier moet kunnen leren en daarom ben ik gestart als studiecoach.

Maar wat doet een studiecoach nou precies?

Sommige leerlingen lopen bijvoorbeeld vast met het plannen en organiseren van het huiswerk of weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken. Met behulp van weekplanners leer je hoe je het huiswerk kunt opdelen in kleinere stukken en kunt verdelen over een bepaalde periode.

Ook leer ik je hóe je je huiswerk kunt maken en hoe je je het beste kunt voorbereiden op mondelinge en schriftelijke toetsen en examens. We werken niet alleen aan de manier van leren voor een toets of examen, maar ik bereid je ook voor op het soort vragen dat je kunt verwachten. Samen oefenen we verschillende vraagsoorten om zo goed mogelijk voorbereid de toets of het examen in te kunnen gaan.

Daarnaast besteed ik veel aandacht aan het “leren leren”; hoe leer je woordjes, hoe leer je grotere stukken tekst, hoe maak je een samenvatting of een mindmap, enzovoort.

Doelstellingen bij studiecoaching zijn onder andere:

  • Het leren plannen van het huiswerk;
  • Het zelfstandig organiseren van het huiswerk;
  • Het vergroten van de studievaardigheden;
  • Het verminderen van vakinhoudelijke achterstanden;
  • Het om kunnen gaan met stress tijdens toetsen en examens;
  • Het verbeteren van de werkhouding en motivatie;
  • Het verbeteren van het sociaal-emotioneel welbevinden;
  • De ontlasting van de thuissituatie;
  • Het vergroten van de zelfstandigheid.

De voordelen van een studiecoach

Je krijgt intensieve individuele begeleiding, zodat alle aandacht op jou en de te oefenen vaardigheden gericht is.  De begeleiding wordt aan jou aangepast, waarbij ik eerst kijk naar de vaardigheden die je al beheerst en waar er nog ruimte is om te leren. En afhankelijk van de manier waarop je het beste leert, wordt de begeleiding ingezet.

Vaak zien we dat je gelukkiger bent in de klas en meer zelfvertrouwen krijgt.

De ervaring leert dat leerlingen die worden begeleid door een studiecoach al erg snel de juiste studievaardigheden oppikken en beter kunnen meekomen op school.

Voor wie is studiecoaching interessant?

Studiecoaching is interessant voor alle leerlingen en studenten waarbij het leren niet als vanzelf gaat of wanneer je ruimte ziet voor verbetering. Ook meer- en hoogbegaafde jongeren, of jongeren met bijvoorbeeld ADHD, ADD of autisme, kunnen bij mij terecht.